Chiropractor in the Spotlight: Michèle van Lier

In opdracht van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) is Michèle van Lier in the spotlight gezet! Wat leuk samen viel met haar 15-jarig jubileum als Chiropractor en van haar praktijk ChiroCare in Utrecht (augustus 2004). Hieronder kunt u het interview lezen.

Specialisaties
In 2007, ben ik geïnterviewd door het blad ‘Beter Horen’ over het behandelen van tinnitus (oorsuizen), wat online voor veel aandacht heeft gezorgd en nog steeds krijgt. Dankzij dit artikel, heb ik veel tinnitus patiënten mogen behandelen uit heel Nederland en zelfs twee kinderen met goed resultaat. Tinnitus blijft een heel mysterieus probleem, maar bij sommige mensen lijkt het uit de nek te komen.

Motto/slogan van de praktijk
“Voorkomen is zoveel makkelijker dan genezen!”

Door de keuzes die we maken, hebben we zelf heel veel invloed op onze eigen gezondheid. Elke keuze heeft een echo die op de langer termijn positief of negatief kan uitpakken. Door verstandige keuzes te maken wanneer je gezond bent, heb je de meeste kans op succes in de toekomst! Het is veel lastiger wanneer je eenmaal klachten hebt, de klok weer terug te draaien en dat vitale niveau weer te bereiken.

Waarom heeft u gekozen voor dit beroep?
Mijn moeder was chiropractor en sinds mijn geboorte behandelde zij mij zo nu en dan over de jaren, of ik nu klachten had, preventief of om te zorgen dat ik recht groeide! Ik heb het altijd heerlijk gevonden en merk meteen verschil. Na het gymnasium, had ik de luxe situatie dat ik mocht kiezen tussen de studie Geneeskunde en Chiropractie. Ik heb uiteindelijk voor Chiropractie gekozen, omdat ik het een mooiere manier vind om iemand te beter maken: het is namelijk 100% natuurlijk! Dat wil zeggen, met mijn eigen handen uitgevoerd en zonder onnatuurlijke ingrepen van buitenaf zoals medicijnen, injecties of operaties.

 

Waarom heeft u zich in deze plaats gevestigd?
We hebben het geluk dat we praktijk mogen voeren op een hele unieke plek in het centrum van Utrecht: in een monumentale straat met een park direct voor de deur! Het uitzicht vanuit alle behandelkamers is op het park: het grasveld, de bomen en een riviertje. Daardoor hangt er een hele ontspannen sfeer in de praktijk. Een patiënt zei laatst zelfs: ‘Er hangt hier geen spatje spanning!’

Hoe ziet u de toekomst van het vak
Chiropractie krijgt steeds meer naamsbekendheid en zelfs social media speelt hier een grote rol in, vooral onder de jongeren. Ik heb steeds meer patiënten rond de 20-30 jaar die een afspraak hebben gemaakt naar aanleiding van een Chiropractor video die ze op YouTube hebben gezien en toen dachten ‘dat is precies wat ik nodig heb!’

Wat is het mooiste aan dit vak?
Ik ben een echte people’s person, dus het mooiste voor mij is dat ik elke dag mensen mag helpen en de band die we opbouwen over de jaren.
ChiroCare bestaat dit jaar 15 jaar! De meerderheid van onze patiënten blijven voor onderhoud komen nadat hun oorspronkelijke klacht is verholpen. Zo leer ik m’n patiënten echt goed kennen, en herken ik meteen wanneer er iets mis is. Bij sommige mensen heb ik over de jaren zelfs de hele familie behandeld, alle collega’s of alle buren. Het geeft me ook een gevoel van community en dat vind ik leuk!

michele hoofdpijn

 

Heeft u nog een boodschap die u mee wilt geven?
Er is altijd iets wat je zelf kunt doen wanneer je klachten hebt. Je hebt zelf zoveel meer in de hand dan je denkt.
Naast het behandelen, leer ik mijn patiënten wat ze zelf allemaal kunnen doen. Er is een reden waarom hun klachten zijn ontstaan en die moet naast het corrigeren van de wervelkolom ook aangepakt worden!

Waar bent u heel goed in?
Spoedgevallen!

Geef een goed praktijkvoorbeeld
We behandelen in de praktijk veel spoedgevallen, zo is er elke dag wel minstens één. Bijvoorbeeld iemand bij wie het in de rug is geschoten en vervolgens een dwanghouding heeft en niet meer recht op kan staan. Ik denk dat ik stiekem van de spanning van een spoedgeval houd, goed ben in kalm blijven en de uitdaging leuk vind om iemand met veel pijn zo pijnloos mogelijk te behandelen. Vaak is het consult erna leuk, wanneer diegene dan recht op en met een glimlach de praktijk binnen komt wandelen!

Wat is uw grootste wens?
Mijn wens is dat al mijn patiënten topfit oud worden! Het lijkt me geweldig wanneer ze als soepele 90-plussers op het strand lopen en denken ‘Goh, dat was toch een goeie keuze al die jaren chiropractie!’

michele chirocare

 

Waar wordt u heel blij van?
Wanneer mijn patiënten andere mensen hebben geholpen met de kennis die ze bij mij hebben geleerd. Een man die ik al jaren behandel voor zijn onderrug, heeft laatst zijn vrouw heel goed geholpen toen zij in het weekend door haar rug ging. Hij vertelde hoe hij haar stap voor stap had geholpen. Ik was blij verrast toen ik opmerkte dat het precies het advies was, wat ik hem over de jaren had gegeven.

Wat is uw grootste ergernis?
Af en toe komt er een patiënt binnen die van een arts te horen heeft gekregen “U moet ermee leren leven.” Ik krijg echt de kriebels van die zin! De situatie accepteren is goed, maar je moet altijd hoop voor verbetering houden en er is altijd iets wat je kunt doen. Niemand kan in de toekomst kijken, ook een arts niet. Door zoiets te zeggen, pak je misschien wel iemand zijn of haar hoop af en daardoor mogelijke inzet wat tot verbetering of genezing kan leiden en dat is echt zonde.

Online een afspraak inplannen?

Als u nog niet eerder bij ons bent geweest kunt u hieronder eerste consult aanklikken.
U kiest voor een vervolgconsult wanneer u al eens een afspraak heeft gehad met onze chiropractor. 

Geregistreerd chiropractor

ChiroCare chiropractie is aangesloten bij de
Nederlandse Chiropractie Associatie (NCA) en de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) welke vereist zijn om bij uw verzekeringsmaatschappij de kosten te kunnen declareren.

Scroll naar top